Hopp til innholdet

Fakta om Ftalater i mat – Bør unngås av alle, men spesielt gravide

Ftalater er klassifisert som hormonforstyrrende kjemikalier og har vært knyttet til ugunstige helseeffekter, spesielt i forhold til eksponering tidlig i livet. 

Ftalater er en gruppe kjemikalier som man kan finne i mange typer plast, men i hovedsak myk pvc eller vinyl. Men Ftalater brukes også som løsemiddel i flere dufter for personlig pleie og rengjøringsmidler.

Ftalater er lettvandrelige, dvs at de kan migrere fra utstyr og emballasje ut i matvarene og inn i kroppen. En rapport fra 2015 viser at mattilsynet oppdaget flere kontaktområder i produksjon av matvarer hvor hansker eller produksjonsutstyr som inneholdt ftalater kom i nærkontakt med matvarer(Mattilsynet).

Problemer med Ftalater

Eksponering for ftalater er knyttet til en rekke alvorlige helseproblemer. Selv om ftalater kan påvirke alle, vil de kunne gjøre størst skade hos gravide. Ftlater er tilknyttet atferdsproblemer, brystkreft, fedme, nevroutviklingsproblemer, lav iq og reproduksjonsproblemer. Noe blant annet forsker og forfatter Dr.Shanna Swan forklarer til podcast vert Joe Rogan i dette klippet.

Hvor finner man ftalater

Ftalater er vannløselige og fettløselige, dvs at de lett vandrer ut i mat og drikke. Dersom man ikke er sikker på at matemballasjen er trygg kan man f.eks velge bort mat, smør og ost som er pakket i plast, men heller velge produkter som er pakket i papir o.l, eller direkte fra ferskvaredisken.

Ftalater finner man i de fleste matvaregrupper, som f.eks. korn, grønnsaker, frukt og bær og kjøtt og i mange ulike kroppspleieprodukter, som f.eks. dusjsåpe, balsam, antirynkekrem, tannkrem parfyme og barberingsprodukter.

Mat er allikevel den ledende eksponeringskilden. Ftalater er ikke tilsiktet ingredienser, men snarere «indirekte» tilsetningsstoffer. De slipper lett til fra matbehandlingsutstyr, matemballasje og tilberedningsmaterialer, og forurenser mat på punkter langs hele forsyningskjeden via f.eks transportbånd, melkeutstyr, hansker o.l.

Ftalater kan også introduseres i matlagingen hjemme hos deg selv. Plastkjemikalier er spesielt lett-vandrelige ved høy varme. En enkel forebygging du selv kan gjøre er å unngå kjøkkenredskaper av plast, samt teflon-belagte stekepanner og gryter. Velg heller redskaper av treverk og rustfritt stål. Stekepanner og gryter kan man erstatte med rustfritt stål eller giftfrie keramikk-gryter.

I en studie fra FHI så man på hvordan vanlige mennesker i Norge ble eksponert for blant annet ftlater via deres kosthold og renholdsprodukter.

Hva du kan gjøre for å begrense ftalater selv

  • Begrens eksponering for plast, spesielt alt med tallet 3 eller 7 på dem. Bruk glass, keramikk eller metallbeholdere til mat og drikke.
  • Ikke lag mat med redskaper av plast. Benytt tre, keramikk, støpejern eller rustfritt stål.
  • Prøv å kjøpe matvarer som ikke kommer i plastemballasje.
  • Ikke varm opp mat i innpakket i plast microbølgeovnen, feks ferdigretter.
  • Unngå generelt plastkontainere til mat.
  • Unngå alt med duft i det, da ftalater ofte brukes til å lage dufter.
  • Se på håndlagde kosmetiske og personlige produkter som ikke bruker kjemikalier (og hopp helt over produktene når du kan).
  • Gjør DIY. Ting som honning, kokosnøttolje, natron, eddik og salt kan brukes i stedet for mange kommersielle skjønnhetsprodukter. Gjør litt research – du kan oppdage at det er lettere enn du tror å lage en fuktighetskrem, en sjampo eller en parfyme.
  • Vask hendene ofte med såpe og vann.

Andre kilder: National institute of health.

Les gjerne mer om Trygg og naturlig kosmetikk – Tips til trygg øko sminke, Stekespader av tre – Trygt og naturlig eller Trøbbel med Ftalater.